Пелин бял стрък

Пелин бял стрък

  • Пелин бял стрък

Билката се нарича още обикновен пелин. Латинското и наименование е Herba Artemisia absinthium.
Описание: Многогодишно тревисто растение високо до 1,5 м, с листа  меко окосмени, сребристосиви. Растението е с приятна миризма и горчив вкус. Цъфти през юли-август.
Химичен състав: Етерично масло, което се състои от туйол и  туйон, алфа-пинен, фенандтрен, азулен, лактони, органични киселини, абсинтин, анабсинтин, арсумин, смоли, дъбилни вещества, фитонциди, флавоноидът артеметин, провитамин А, витамин С,В6, оцетна и изовалерианова, янтарна, ябълъчена киселина.  
Приложение: при гастрит и други възпаления на стомаха, чернодробни и жлъчни проблеми, лош дъх, анемия, безсъние, липса, чревни паразити, нередовна менструация, бронхиална астма. Добро средство против молци.
Внимание! Растението е отровно, има горчив вкус. Да се внимава с употребата, продължителното му прилагане не е препоръчително. Да не се употребява по време на бременност и кърмене, да не се прилага при деца и хора страдащи от възпъление на бъбреците и язва, тъй като има силно дразнещо действие! Приемът да става само по лекарско предписание.

Приготовление: 1 чаена лъжичка от билката се залива с 200 мл. вряла вода и се оставя да кисне 2 часа. Прецежда се  и се пие по 100 мл. преди ядене, обед и вечер.

Артикулен №: 3800022802685
Състав: стрък бял пелин (100%)
Мярка: плик 70 g
Опаковка: 32 плика / кашон