Пелин черен стрък

Пелин черен стрък

  • Пелин черен стрък

Латинско наименование - Artemisa vulgaris L.

Описание: Многогодишно тревисто растение (понякога полухраст). Стъблото е право, силно разклонено, високо до 1,5 м, листата отгоре са тъмнозелени, отдолу бели, меко окосмени. Цветчетата са дребни  жълти кошнички със сферична форма, разположени в метлици. Слаба миризма.

Химичен състав: Дрогата и препаратите от нея съдържат етерично масло, витамин С, горчиви вещества - абсентин, артемизетин; дъбилни вешества, каротин, лактони, захари и други.

Приложение: при гастрит и други възпаления на стомаха, чернодробни и жлъчни заболявания, лош дъх в устата, анемия, безсъние, липса на апетит, чревни паразити, нередовна менструация, бронхиална астма. Добро средство против молци.

Внимание! Растението е отровно, има горчив вкус. Да се внимава с употребата, продължителното му прилагане не е препоръчително. Да не се употребява по време на бременност и кърмене, да не се прилага при деца и хора страдащи от възпъление на бъбреците и язва, тъй като има силно дразнещо действие! Приемът да става само по лекарско предписание!

Приготовление: 1 чаена лъжица стръкове се заливат с 200 мл вряла вода след престояване в продължение на 2 часа се прецежда. Получената течност се пие по 100 мл преди обед и вечеря.

Артикулен №: 3800022802135
Състав: стрък черен пелин (100%)
Мярка: плик 70 гр.
Опаковка: 32 плика / кашон